Carles Toribio, president del CEL Parietes, presenta el llibre ‘La fàbrica pintada d’Arranz-Bravo i Bartolozzi.
Un centenar de persones assisteixen a la presentació del llibre ‘La fàbrica pintada d’Arranz-Bravo i Bartolozzi’
El llibre forma part del recull d’estudis locals del municipi
El passat divendres, 25 de febrer, es va presentar el llibre sobre la fàbrica Tipel escrit per l’historiador paretà Carles Toribio, La fàbrica pintada d’Arranz-Bravo i Bartolozzi. L’acte va comptar amb la participació de l’alcalde de Parets, Francesc Juzgado; la vicealcaldessa de la vila, Casandra Garcia; la regidora de Patrimoni, Rosa Martí; i l’autor del llibre i historiador de l’art, Carles Toribio.
El llibre, encarregat per l’Ajuntament pel 50è aniversari de l’obra i escrit per Carles Toribio ha estat editat en català, castellà i anglès. Explica la història de la fàbrica de pells, la Tipel de Parets, un dels símbols materials i patrimonials que ha sobreviscut a la gran onada de transformació artística que va viure Catalunya en el decurs dels anys 60 i 70. És un Bé Cultural d’Interès Local i està considerada una de les icones de l’anomenat Pop Art.
L’alcalde de Parets, Francesc Juzgado, va parlar durant la presentació del llibre de les pintures de la fàbrica Tipel i de la importància d’aquest Bé Cultural d’Interès Local: “és una pintura del pop art, jo diria, de les millors que hi ha a Espanya seguríssim, però a nivell internacional també. A més, amb la voluntat que tenim de fer una passera perquè es pugui visitar. Crec que és un treball esplèndid i meravellós el que ha fet el Carles i animo a la gent a comprar aquest llibre perquè és una part de Parets molt important”. Juzgado va explicar la controvèrsia que va despertar la pintura de la façana de la Tipel en el Govern de l’època i va agraïr que no l’eliminessin, ja que la considerava una provocació.
La vicealcaldessa de la vila, Casandra Garcia va parlar de la importància d’aquesta obra de Pop-art a Parets del Vallès i d’una anècdota personal de la seva adolescència compartint vivències amb l’autor: “amb el Carles vam compartir pupitre a l’institut públic Torre Malla a l’època de batxillerat i el Carles era una persona que destacava per les bones notes que treia, a història i història de l’art”. Casandra Garcia també va avançar la data de presentació de l’avantprojecte de la futura passera entre les pintures de la Tipel i l’autopista, el pròxim mes de març.
La regidora de Patrimoni Cultural, Rosa Martí, ha afirmat que “la idea era introduir aquest tema de la Tipel dins la col·lecció d’estudis locals i alhora fer-ho amb un professional com el Carles Toribio i, al mateix temps, aprofitar per traduir-lo al castellà i a l’anglès perquè tingui més projecció”. La regidora va explicar els fets i la data de creació d’aquesta obra d’art, durant el maig del 68. Martí va explicar que aquesta obra d’art surt de la línia de les obres d’art tradicionals, ja que normalment es troben en un quadre i dins un museu i no a l’exterior d’una fàbrica.
En Carles Toribio, autor del llibre, confirma que “l’aventura comença el 2013 en el Centre d’Estudis Locals Parietes i després va arribar l’encàrrec”. Durant la presentació va explicar al públic assistent com va treballar en el llibre durant la pandèmia, perquè l’encàrrec va ser l’any 2019, el procés de documentació i entrevistes amb els implicats en la creació de l’obra. Carles Toribio va afegir que amb aquest llibre i tots els actes relacionats amb la difusió de les pintures de la Tipel se li està donant la importància que es mereix: “Parets té un museu a cel obert amb les pintures de la Tipel”.
A l’acte hi va assistir Isidor Prenafeta, el propietari de la fàbrica Tipel en el moment que es va fer la pintura, i va explicar la història de la creació i les implicacions posteriors: “en aquells moments no érem conscients del que fèiem, és ara que ens ho mirem amb perspectiva”.
Pere Hernández, l’actual propietari de la fàbrica Tipel, ens va parlar sobre que significa per a ell tenir una fàbrica que forma part de la història de l’art català: “és un privilegi, poder gaudir cada matí de la pintura”.
La Tipel és una fàbrica insòlita de més de dos mil metres quadrats de façanes decorades i ornamentades, parets pintades, jocs de formes extravagants i multicolor i també d’escultures, que es poden veure des de l’autopista AP-7 i que formen part de l’imaginari visual de Parets.
Podeu trobar el vídeo de la presentació a Tv Parets.
No Comments
Sorry, the comment form is closed at this time.